انگلیسی (Abstract) …………………………………………………………………………………………………………………122
عنوان صفحه
جدول 2 -1- خلاصه تحقیقات انجام شده در خصوص اجتناب مالیاتی……………………………………………………………42
جدول 3-1- جدول نمونه گیری تحقیق……………………………………………………………………………………………………….47
جدول 4-1- آمار توصیفی متغیرهای استفاده شده در مدل های تحقیق……………………………………………………………..59
جدول 4-2- ماتریس ضریبهمبستگی متغیرهای تحقیق………………………………………………………………………………..62
جدول 4-3- نتایج برآورد مدل (1) تحقیق – معیار سنجش اجتناب مالیاتی (متغیر وابسته) نرخ موثر مالیاتی نقدی…67
جدول 4-4- نتایج برآورد مدل (1) تحقیق – معیار سنجش اجتناب مالیاتی (متغیر وابسته) نرخ موثر مالیاتی نقدی بلند مدت………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..72
جدول 4-5- نتایج برآورد مدل (5) تحقیق – معیار سنجش اجتناب مالیاتی (متغیر وابسته) اختلاف دائمی مالیات…..77
جدول5-1- خلاصه نتایج و یافتههای تحقیق………………………………………………………………………………………………..88
– بیان مساله
این تحقیق به دنبال بررسی رابطه بین مسئولیت اجتماعی شرکت با اجتناب مالیاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. اجتناب مالیاتی كه موجب كاهش خروج وجه نقد از شركت بسوی دولت می شود، از گذشته بعنوان یک ارزش برای سهامداران تلقی میشده است. چشم انداز كلی اجتناب مالیاتی بر این نكته دلالت دارد كه مدیران فرصت طلبی كه بدنبال اجتناب از پرداخت مالیات هستند، بوسیله ایجاد عدم شفافیت در گزارشگری مالی بدنبال سوء استفادههای مالی هستند و بیشتر این كار را در جهت منافع شخصی خود انجام میدهند. شفافیت در گزارشگری مالی سبب تسهیل نظارت بر عملكرد مدیران از سوی سهامداران می شود. حال آنكه با وجود عدم شفافیت در گزارشگری مالی، كنترل و نظارت سهامداران بر مدیران كاهش خواهد یافت. همچنین مدیران فرصت طلب از سایر روشها و تكنیكها برای پرداخت مالیات كمتر استفاده میكنند كه این امر سبب تحمل هزینههایی برای مالكان شركت خواهد شد. لذا این تحقیق بدنبال بررسی رابطه بین گزارشگری مالی سوءدار و گزارشگری مالیاتی سوءدار میباشد.
اطلاعات باعث تخصیص كارآ و بهینه منابع در اقتصاد بازار سرمایه می شود. افشاء و سازمانها و نهادهای ایجاد شده جهت تسهیل افشاء بین مدیران و سرمایه گذاران نقش مهمی را در برطرف كردن این مشكلات بازی میكنند. واضح است كه قانونگذاران و سرمایه گذاران برای داشتن گزارشگری مالی با كیفیت بالا هم رأی هستند زیرا اعتقاد غالب اینست كه كیفیت گزارشگری مالی مستقیماً روی بازارهای سرمایه تاثیر میگذارد. آرتور لیوایت رئیس SEC (1998؛ 80) بیان میكند كه: “من بطور راسخ ایمان دارم كه موفقیت بازار سرمایه مستقیماً به كیفیت سیستمهای حسابداری و افشاء وابسته است. سیستم های افشاء آنهایی هستند كه طبق استانداردهای با كیفیت بالا ایجاد شده اند و به سرمایه گذاران در قابلیت اتكا گزارشگری مالی اطمینان می دهند – و بدون اعتماد سرمایه گذاران بازارها نمی توانند رشد كنند.”
علی رغم ارزش منافع مسئولیت اجتماعی و پاسخگویی اجتماعی، بسیاری شركتها برخلاف این اهداف عمل می کنند. این تصمیم هزینه های بالقوه ایجاد شده با مسئولیت اجتماعی و پاسخگویی اجتماعی را منعكس میكند.
برای سنجش اجتناب مالیاتی از سه معیار ذیل استفاده می شود:
CETR: نرخ موثر مالیات نقدی.
LCETR: نرخ موثر مالیات نقدی بلند مدت
PBTD: اختلاف دائمی مالیات
این تحقیق بدنبال ارائه پاسخ برای سوال زیر می باشد:
آیا مسئولیت پذیری اجتماعی با اجتناب مالیاتی رابطه دارد؟
در این تحقیق تلاش می شود تا با بهره گرفتن از عوامل تاثیرگذار بر اجتناب مالیاتی، به رابطه مسئولیت پذیری اجتماعی با اجتناب مالیاتی پاسخ داده شود.
1-2- اهداف تحقیق
هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین مسئولیت اجتماعی شرکت با اجتناب مالیاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
1-3- اهمیت موضوع تحقیق و انگیزش انتخاب آن
شرکتها برای در اختیار قرار گرفتن منابع سرمایه گذاران باید قادر باشند انتظارات آنها را برآورنده سازند و همچنین بر طبق قانون باید حقوق دولت را که یکی از مهمترین آنها مالیات است، پرداخت کنند. بر این اساس چون با پرداخت مالیات میزان بازده مالکان کاهش پیدا می کند، این موضوع منجر به کاهش انگیزه سرمایه گذاران جهت خرید سهام و سرمایه گذاری میگردد. عدم توجه مدیریت به کاهش هزینه های ناشی از تحمیل مالیات و عدم تلاش در تعیین درآمد مشمول مالیات، باعث انتقال منابع از مالکان به دولت خواهد شد. با این توصیف انتظار مالکان این است که جهت جلوگیری از انتقال ثروتشان به دولت، مدیریت اقدام به انجام فعالیتهایی نماید که سود حسابداری را محافظه کارانه تر شناسایی کنند، در این میان قیمت سهام شرکت نیز نه تنها کاهش نداشته باشد، بلکه افزایش هم داشته باشد. به همین منظور مدیران شرکتها برای برآورده شدن انتظارات سرمایه گذاران به دنبال راه کارهایی هستند تا از آن طریق بتوانند مالیات پرداختنی واحد اقتصادی را کاهش دهند و از کاهش بازده شرکت نیز جلوگیری کنند.
بطور کلی اهداف تحقیق عبارتند از:
– ارائه راهکارهایی جهت کاهش هزینه های نمایندگی
– کاهش مدت زمان رسیدگی به پروندههای مالیاتی
– کاهش هزینه های دولت برای اخذ مالیات از مودیان و علی الخصوص مودیان بزرگ مالیاتی
1-4- سوالات و فرضیه های تحقیق:
سوالات تحقیق:
این تحقیق بدنبال ارائه پاسخ برای سوال زیر میباشد:
آیا مسئولیت پذیری اجتماعی با اجتناب مالیاتی رابطه دارد؟
فرضیه های تحقیق:
فرضیه براساس تحقیق انجام شده توسط هوی و همکاران (2013) به شرح ذیل تدوین شده است:
- اجتناب مالیاتی با فعالیتهای مسئولانه اجتماعی رابطه دارد.
- اجتناب مالیاتی با بدهیهای احتمالی ناشی از فعالیتهای غیر مسئولانه اجتماعی رابطه دارد.
نکته: از آنجایی که در این پژوهش اجتناب مالیاتی با سه روش مجزا محاسبه می شود، و نیز برای فعالیتهای مسئولیت اجتماعی سه متغیر در نظر گرفته شده است، برای هر فرضیه نه حالت آزمون می شود ؛ که در ادامه تحقیق به تفصیل شرح داده خواهد شد.
1-5- مدل های تحقیق
مدلهایی که برای آزمون فرضیه های این تحقیق در نظر گرفته شده اند، بر گرفته از مدلهای رگرسیون چند متغیره تحقیق هوی و همکاران (2013) است که در فصل سوم به طور کامل به آن اشاره می شود. در اینجا نیز مدلهای مورد استفاده در تحقیق به اختصار و به صورت زیربیان می شود:
فرم در حال بارگذاری ...