منابع انرژی رو به زوال سوختهای فسیلی، جامعه رو به توسعه انسانی را در آیندهای نهچندان دور دچار کمبود سوخت میسازند. با رشد سریع جمعیت و رسیدن آن به مرز 10 میلیارد نفر تا 50 سال دیگر نیاز به منابع پایانناپذیر سوخت افزایش خواهد یافت]1[. بر اساس تخمینی از رشد جمعیت و رشد اقتصادی همراه با آن و با در نظر گرفتن روند رشد تقاضای انرژی، میزان تقاضای انرژی در سال 2050 میلادی 27 تراوات و در سال 2100 میلادی 43 تراوات خواهد بود]2[. بنابراین اگرچه نفت، گاز طبیعی و ذغال سنگ در کوتاه مدت میتوانند نیاز انرژی را برآورده نمایند، ولی در دهههای آتی و با پیشی گرفتن تقاضای نفت از عرضه آن، نمیتوانند به عنوان یک گزینه مناسب مطرح شوند. در نتیجه با توجه به اینکه منابع سوختهای فسیلی رفته رفته در حال کاهش است حتی در صورت یافتن منابع جدید نفت و یا افزایش بهره برداری از مخازن موجود، مشکل مهم تغییرات آب و هوایی نه تنها حل نمی شود، بلکه تشدید نیز خواهد شد. بدون شک رهاسازی کربن ذخیره شده در سوختهای فسیلی، غلظت دیاکسید کربن را در جو افزایش میدهد؛ انباشتگی گازهای گلخانهای در سالهای اخیر سبب شده که دمای متوسط جهانی از دماهای پیش از تاریخ نیز فراتر رفته و منجر به ذوب یخهای طبیعی و افزایش سطح دریاها بشود]2[. بنابراین حتی جایگزینی نفت و گاز با سوختهای دیگری مانند ذغالسنگ، هیدرات متان و قطران ذغالسنگ نیز منجر به رهاسازی گاز دیاکسید کربن بیشتر به جو، تشدید نمودن آسیبهای زیست محیطی و شتاب بخشیدن به تغییرات آب و هوایی میگردد. بنابراین از این دیدگاه ما به روشی برای تولید انرژی نیازمندیم که با نرخ بیش از 1% در هر قرن گاز دیاکسید کربن را به جو وارد ننماید. بزرگترین چالش پیش رو این است که علاوه بر برآورده نمودن نیاز رو به رشد انرژی، مسئله نشر گازهای گلخانهای نیز به طور همزمان
برطرف گردد.
در نتیجه نگرانیهای انتشار پیوسته و در حال افزایش دیاکسید کربن به اتمسفر و همچنین وسعت آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی که زندگی در کره خاکی را دچار مشکل ساخته است، نیاز به منابع انرژی از منابع تجدیدپذیر با حداقل تأثیر منفی زیست محیطی را افزایش میدهد]3[. در این ارتباط قوانین سخت گیرانه تر زیستمحیطی وضع گردیده و اعتبارهای مالی بالایی برای پژوهش در زمینه بهرهبرداری از انرژیهای نو تصویب گردیده است]1[.
گزینش جایگزینهای مناسب، ارزانقیمت و تمیز برای سوختهای فسیلی، به هر ترتیب یک ضرورت آشکار است. انرژیهای تجدیدپذیری مانند انرژی خورشیدی، باد، زمین گرمایی و انرژی حاصل از زیست توده گزینه های مناسبی به شمار میآیند. در این بین انرژی خورشیدی یک منبع انرژی مناسب و جذاب میباشد، زیرا علاوه بر تجدیدپذیری به میزان زیادی نیز در دسترس میباشد. ولی به علت وجود مشکلات فنی و اقتصادی، در حال حاضر نمیتوان در کوتاه مدت به طور کامل به این انرژی متکی بود. در حدود 200 تراوات از 170000 تراوات انرژی خورشیدی تابیده شده، به انرژی باد تبدیل میگردد؛ در حالی که از این میزان 67 تراوات از طریق چرخههای آبی به انرژی آب و 100 تراوات نیز از طریق فتوسنتز به شکل زیست توده ذخیره میگردد]4[. نمایی از این امر در شکل 1-1 نشان داده شده است. بخشی از فناوریهای مرتبط با این انرژیها مانند توربینهای بادی، سدهای برقابی، صفحات خورشیدی و فرایندهای تولید اتانول و متان از زیست توده در سالهای اخیر توسعه یافتهاند ولی با این حال، با رشد جوامع، بایستی نرخ رشد و توسعه این فناوریها نیز افزایش یابد.
فرم در حال بارگذاری ...