وبلاگ

توضیح وبلاگ من

دانلود پایان نامه ارشد: طراحی یک الگوی هوش محاسباتی ترکیبی برای پیش بینی نرخ ارز در ایران

 
تاریخ: 06-11-99
نویسنده: نویسنده محمدی

:

 

پیش ­بینی یکی از ابزارهای مدیریت مؤفق و عنصر کلیدی در مدیریت و برنامه ­ریزی­های اقتصادی محسوب می­ شود. نرخ ارز به عنوان یک متغیر کلان اقتصادی بسیار پراهمیت و تأثیرگذار بر بخش­های مختلف داخلی و خارجی اقتصادی یک کشور، هم­چون وضعیت تراز ­پرداخت­ها و قدرت رقابت بین­المللی، نقش تعیین ­کننده ­ای در سیاست­گذاری­های اقتصادی ایفا می­ کند. تغییرات نرخ ارز، بخش­های مختلف اقتصاد یک کشور را تحت تأثیر قرار می­دهد. بنابراین، الگوسازی و پیش ­بینی روند آتی این متغیر برای ارائه سیاست­ها و رهنمود­های اقتصادی امری ضروری به نظر می­رسد اما این امر با توجه به ساختار اقتصادی ایران اهمیت دوچندانی پیدا می­ کند. از آن­جا که قسمت اعظم درآمد­های ارزی کشور از طریق فروش نفت خام تأمین می­ شود و منبع اصلی درآمد دولت نیز همین فروش نفت خام است، به همین علت تغییرات نرخ ارز می ­تواند تأثیرات بسیاری بر ساختار اقتصادی کشور و بازار­های داخلی داشته باشد. با توجه به موارد گفته شده جای تعجب نیست که حجم عظیمی از ادبیات اقتصادی به الگو­سازی و پیش ­بینی نرخ­های ارز پرداخته است.

 

بررسی ادبیات موضوع مربوط به پیش ­بینی در بازارهای مالی نشان­دهنده این مطلب است که بررسی رفتار نرخ ارز با بهره گرفتن از یک الگو به سختی قابل پیش ­بینی بوده و پیش ­بینی نرخ ارز مشکلات ذاتی به همراه دارد (پرمینگر و فرانک[1]، 2007).

 

به­ کارگیری روش­های ترکیبی یا ترکیب روش­های مختلف یک راه متداول به منظور رفع محدودیت­های روش­های تکی و بهبود دقت پیش­بینی­ها است. ایده­ اساسی در ترکیب روش­ها بر این اساس استوار است که هیچ یک از روش­های موجود، یک روش جامع برای پیش ­بینی نبوده و قابلیت به­ کارگیری در هر شرایط و هر نوع داده را ندارد. بنابراین، با ترکیب روش­های مختلف می­توان نقاط ضعف یک روش را با بهره گرفتن از نقاط قوت روش دیگر بهبود بخشید (چن[2]، 1996).

 

بنابراین، در این پژوهش با به­ کارگیری مفاهیم پایه­ای و مزیت­های منحصر به فرد هر یک از الگو­های خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی، یک روش ترکیبی به منظور دستیابی به نتایج دقیق­تر برای پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) ارائه می­ شود.

 

1-1- بیان مسأله

 

پیش ­بینی از ابزارها و راهکارهای مؤثر به منظور برنامه ­ریزی و تدوین روش­های مالی است. دقت پیش­بینی­ یکی از مهم­ترین مؤلفه­ های مؤثر در انتخاب روش پیش ­بینی است. پیش ­بینی متغیرهای اقتصادی به دو صورت پیش ­بینی کیفی[1] و پیش ­بینی کمی[2] صورت می­پذیرد. پیش ­بینی کیفی به تجربه و توانایی­های افراد و پیش ­بینی کمی به تابع توزیع احتمال هر پدیده بستگی دارد. گجراتی[3] پیش ­بینی را بخش مهمی از تحلیل­های اقتصاد­سنجی می­داند و برای برخی از پژوهش­گران مهم­ترین قسمت از علم اقتصاد­سنجی، پیش ­بینی است. فریدمن[4] معتقد است تنها آزمون مناسب برای اعتبار یک الگو، مقایسه­ پیش ­بینی آن با تجربه است. پیندایک و روبین­فلد[5] هدف اصلی از ساختن الگوهای رگرسیون را پیش ­بینی می­دانند.

 

نرخ ارز یک متغیر اقتصادی است که پیش ­بینی آن مورد توجه­ی بسیاری از فعالان اقتصادی است. این فعالان اقتصادی را می­توان به سه گروه تقسیم کرد. دسته­ی اول سیاست­گذاران اقتصادی و بانک­های مرکزی هستند. تحت یک نظام ارزی شناور بانک­های مرکزی به منظور هموارسازی نوسانات بازار، در بازار ارز مداخله می­ کنند. دلایل آن­ها برای این مداخله می ­تواند شامل نوسان­های بیش از حد معمول نرخ ارز و در نتیجه اثرات آن بر فعالیت­های اقتصادی باشد. بنابراین، پیش ­بینی نرخ ارز از طرف این گروه لازمه­ی چنین مداخله­ای است. دسته­ی دوم بنگاه­های فعال در زمینه تجارت و سرمایه ­گذاری مستقیم خارجی هستند که با جهانی شدن اقتصاد، این نوع سرمایه ­گذاری­ها و به تبع آن ریسک­های مرتبط با این فعالیت­های بین ­المللی افزایش یافته است. از مهم­ترین ریسک­های مرتبط با این فعالیت­ها، ریسک مربوط به نرخ ارز است؛ چرا که تغییرات نرخ ارز، درآمد، هزینه و به تبع آن سود بنگاه­ها را به منظور کسب منفعت بیش­تر تحت تأثیر قرار می­دهد. در نهایت دسته­ی سوم سفته­بازان بازار ارز هستند که با توجه به اهمیت این بازار در عرصه­ بین ­المللی می­توان این گروه را مشتاق­ترین علاقمندان به پیش ­بینی نرخ ارز دانست (موسا[6]، 2000).

 

پیش ­بینی نرخ­ ارز برای فعالان و پیش­بینی­کنندگان در بازار نرخ ارز از اهمیت اساسی برخوردار است. با وجود این، برخی معتقدند که پیش ­بینی نرخ ارز امکان­ پذیر نبوده و سیر تکاملی هر نوع نرخ ارزی از فرضیه­ بازار کارا ( )[7] تبعیت می­ کند. براساس این فرضیه، بهترین روش برای پیش ­بینی نرخ ارز روز آتی، اتکا به نرخ کنونی آن بوده و نرخ ارز واقعی از فرضیه­ گام تصادفی ( )[8] پیروی می­ کند. این بدبینی در پیش ­بینی نرخ ارز، پس از انتشار مقاله میس و روگوف[9] به وجود آمد. آنان در مطالعه خود نشان دادند که هیچ نوع روش تک معادله­ای، برای پیش ­بینی نرخ ارز، بهتر از روش گام تصادفی نیست. چراکه تمامی روش­های بررسی شده توسط این محققان، روش­هایی خطی بوده، در صورتی که این حقیقت توسط بسیاری از محققین پذیرفته شده که تغییرات نرخ ارز، غیرخطی است (پایلبیم[10]، 1998).

 

نتایج حاصل از بررسی کارا و یا ناکارا بودن بازارهای مالی در ایران نشان­دهنده ناکارا بودن بازار ارز در ایران است (سلامی، 1380).

 

به­ کارگیری روش­های سری زمانی به منظور پیش ­بینی بازارهای مالی، بهبود تصمیم­ گیری­ ها و سرمایه ­گذاری­ها به ضرورتی انکارناپذیر در دنیای امروز تبدیل شده است. تلاش­ های زیادی در چند دهه­­ی اخیر به منظور توسعه و بهبود الگوهای پیش ­بینی سری­های زمانی انجام شده است. یکی از مهم­ترین و پرکاربردترین الگوهای سری­های زمانی، الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته هستند. این الگوها به­ دلیل سادگی در فهم و به­ کارگیری، در چند دهه­ اخیر بسیار مورد توجه بوده ­اند، اما به­ کارگیری آن­ها در حالت کلی محدود است. مهم­ترین محدودیت این­گونه الگوها پیش فرض خطی بودن آن­ها است. بنابراین، الگوهای غیر خطی نمی­توانند توسط الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته محاسبه گردند و به همین دلیل است که برآورد الگوهای خطی، برای مسایل پیچیده دنیای واقعی که بیش­تر

پایان نامه

 الگوهای غیرخطی هستند، همیشه رضایت­بخش نخواهد بود (خاشعی و بیجاری، 1387).

 

شبكه‌های عصبی مصنوعی از جمله مهم­ترین و دقیق‌ترین روش­های حال حاضر جهت الگو‌سازی غیرخطی داده‌ها هستند. اما با وجود تمامی مزیت‌های شبکه‌های عصبی، این‌گونه از شبکه‌ها را نمی‌توان در تمامی موارد و به عنوان یک الگوی کلی که برای همه موارد مناسب باشند، درنظرگرفت.

 

روش­های پیش ­بینی فازی، به دلیل استفاده از اعداد فازی به جای اعداد قطعی، نسبت به سایر روش­های مشابه به داده ­های کمتری نیاز دارد اما عملکرد آن­ها همیشه رضایت­بخش نیست (خاشعی و بیجاری[11]، 2009).

 

بنابراین، در پژوهش حاضر از شبکه‌های عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی به ترتیب به منظور حذف محدودیت‌های خطی و تعداد داده‌های مورد نیاز در روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و دستیابی به نتایج دقیق­تر برای پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) استفاده می­ شود.

 

2-1- پرسش پژوهش

 

آیا الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیش ­بینی دقیق­تری از نرخ ارز در مقایسه با الگوهای خود­رگرسیون میانگین متحرک انباشته ( )[1]، شبکه­ های عصبی مصنوعی ( )[2] و الگوی ترکیبی ) ارائه می­دهد؟

 

3-1- فرضیه های پژوهش

 

با توجه به پرسش پژوهش سه فرضیه وجود دارد:

 

1- الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیش ­بینی دقیق­تری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی خود رگرسیون میانگین متحرک انباشته ارائه می­دهد.

 

2- الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیش ­بینی دقیق­تری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی شبکه عصبی مصنوعی ارائه می­دهد.

 

3-  الگوی هوش محاسباتی ترکیبی پیش ­بینی دقیق­تری از نرخ ارز در مقایسه با الگوی ترکیبی ( ) ارائه می­دهد.

 

4-1- اهداف پژوهش

 

با توجه به اهمیت پیش ­بینی نرخ ارز، هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی یک الگوی هوش محاسباتی ترکیبی برای پیش ­بینی نرخ ارز در اقتصاد ایران است. در مسیر تحقق این هدف اصلی، برخی دیگر از اهداف فرعی نیز محقق خواهد شد که در زیر به آن­ها اشاره شده است:

 

– بررسی و مقایسه­ دقت پیش ­بینی الگو­های هوش محاسباتی ترکیبی و خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته در پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)

 

– بررسی و مقایسه­ دقت پیش ­بینی الگو­های هوش محاسباتی ترکیبی و شبکه عصبی مصنوعی در پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)

 

– بررسی و مقایسه­ دقت پیش ­بینی الگو­ی هوش محاسباتی ترکیبی و الگوی ترکیبی ( ) در پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران)

 

5-1- روش پژوهش

 

در پژوهش حاضر به منظور پیش­بینی­ نرخ ارز، یک الگوی ترکیبی جدید با تکیه بر مفاهیم اساسی الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه­ های عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی ارائه می­ شود. هم­چنین در الگوی ارائه شده، از شبکه‌های عصبی مصنوعی و رگرسیون فازی به ترتیب به منظور حذف محدودیت‌های خطی و تعداد داده‌های مورد نیاز در روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و بهبود نتایج حاصل، استفاده می­ شود.

 

در الگوی ارائه شده در مرحله­ اول، ابتدا یک الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته به منظور الگوسازی جز خطی الگو ، بر روی داده‌های سری زمانی مورد مطالعه برازش می‌گردد. در مرحله­ دوم، یک شبکه عصبی با بهره گرفتن از اطلاعات موجود در باقیمانده‌های الگوی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته آموزش می­بیند. در مرحله­ سوم، نتایج به­دست‌آمده از مرحله­ یک و دو به منظور الگوسازی تمامی روابط موجود در داده‌های سری زمانی مورد مطالعه ترکیب می­شوند. در مرحله­ چهارم الگوی ترکیبی ( )، فازی­سازی می­ شود. در نهایت الگوی فازی­سازی شده برای پیش ­بینی نرخ ارز (دلار ایالات متحده در مقابل ریال ایران) اعمال و عملکرد آن با الگوهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه عصبی مصنوعی و الگوی ترکیبی ( ) مقایسه می­ شود.

 

در پژوهش حاضر به منظور اندازه گیری عملکرد پیش ­بینی الگوی ارائه شده از شاخص ­های مختلفی مانند میانگین مطلق خطا ( )[1]، میانگین مربع خطا ( )[2]، مجموع مربع خطا ( )[3]، ریشه میانگین مربع خطا ( )[4]، میانگین درصد مطلق خطا ( )[5] و میانگین خطا ( )[6] استفاده می­ شود.

 

[1]. Mean Absolut Error

 

[2]. Mean Squared Error

 

[3]. Sum Squared Error

 

[4]. Root Mean Squared Error

 

[5]. Mean Absolute Persentage Error

 

[6]. Mean Error

 

[1]. Auto – Regressive Integrated Moving Average

 

[2]. Artificial Neural Network

 

[1]. Qualitative Forecasting

 

[2]. Quantitative Forecasting

 

[3]. Gujarati (1995)

 

[4]. Friedman (1953)

 

[5]. Pindyck & Rubinfeld (1991)

 

[6]. Moosa

 

[7]. Efficient Market Hypothesis

 

[8]. Random Walk Hypothesis

 

[9]. Meese & Rogoff­ (1983)

 

[10]. Pilbeam

 

[11]. Khashei & Bijari

 

[1]. Preminger & Franck

 

[2]. Chen


فرم در حال بارگذاری ...

« دانلود پایان نامه ارشد: روابط متقابل بخش انرژی و اقتصاد كلاندانلود پایان نامه ارشد: مطالعه آثار تجارت با چین بر اشتغال بخش صنعت ایران »
 
مداحی های محرم