خشکسالی پدیدهای اقلیمی است که به لحاظ آماری یک پدیده تصادفی محسوب می شود و توسط شاخص های متعددی مورد مطالعه قرار میگیرد (نصری، 1387). خشکسالی معمولاً به عنوان دورهای از زمان که بارندگی به زیر آستانه متوسط میرسد شناخته می شود و معمولاً تعیین زمان شروع آن و تعاریف آن بسیار سخت و پیچیده است(امکی و همکاران، 1993). در اغلب منابع خشکسالی پدیدهای طولانی مدت است که گاهی در دوره های مرطوب نیز کشیده می شود (ویلهایت و گلانتز، 1985).
تعاریف خشكی و خشكسالی با یكدیگر متفاوت هستند. برخلاف خشكی كه پدیدة دائمی اقلیمی است، خشكسالی در مناطق خشك و مرطوب رخ میدهد و حالتی طبیعی و نرمال از اقلیم میباشد (چو و کارلیوتیس، 1970). قبل از پرداختن به بحث خشكسالی لازم است در مورد خشكی مطالبی بیان شود.
1-2- معیارهای تعیین خشكی
ضرایب تجربی و فرمولهای متفاوتی برای تعیین معیارهای خشكی ابداع شده است كه بر اساس پارامترهایی كه هر كدام از این روابط برای تعیین شاخص خشكی در نظر گرفته است، میتوان آنها را به 5 گروه تقسیم نمود (کاویانی، 1380):
– روابطی كه معرف رابطه بین بارش سالانه و مجموع دما برای یک سال و یا دوره های مختلف در طول فصل گرم میباشند.
– روابطی كه بر اساس رابطه بین بارش و تبخیر استوار هستند.
– روابطی كه به وابستگی بین بارش، دما و رطوبت نسبی اهمیت بیشتری دادهاند.
– روابطی كه كسری اشباع( كمبود رطوبت) و كسری تبخیر را مد نظر قرار دادهاند.
– روابطیكه رابطه بین میزان آب و مجموع دما را به عنوان ضریب خشكی در نظر میگیرند.
انتخاب صحیح یک ضریب اقلیمی برای مناطق مختلف جهان آسان نیست، زیرا كاربرد هر رابطه اقلیمی در منطقهای بهترین جواب را میدهد كه با اقلیم محل ابداع روش، شباهت و نزدیكی بیشتری داشته باشد.
از طرف دیگر محدودیت عناصر اقلیمی قابل سنجش عاملی است كه كارائی برخی روابط را تحت تأثیر قرار میهد.
براساس روش ارائه شده توسط یونسكو كه به شاخص بیوكلیماتیک خشكی معروف است و در آن P بارندگی سالانه و ET تبخیر و تعرق بالقوه است، مناطق خشك به چهار گروه تقسیم میشوند (کاویانی، 1380):
1- منطقه فرا خشك:
2- منطقه خشك :
3- منطقه نیمه خشك:
4- منطقه نیمه مرطوب :
1-3- علل خشكی
به طور كلی 5 عامل مهم باعث ایجاد خشكی میشوند (کوک و همکاران، 1993).
– دور بودن از منبع رطوبتی (بری بودن)
– فرو رانش آنتی سیكلونهای جنب حارهای دینامیك
– تأثیرات ارتفاعی
– جریانهای حاصل از آب سرد
– آلبیدو
1-4- علل خشكسالی
بهطوركلی امروزه پذیرفته شده است كه خشكسالیهای شدید، حاصل تغییرات چرخش اتمسفری و بینظمیهای آن است (کاویانی، 1364). جابجائی رودبادها (جت استریمها) از مكان خود، رگبارهای بارانزا را از برخی مناطق دور و به برخی دیگر نزدیک میكند. به این معنی كه بینظمیهای اقلیمی در فواصل بسیار دور بر هم تأثیر میگذارند.
تحقیقات مختلف، تأثیر متقابل اتمسفر و اقیانوسها در مقیاس وسیع را ثابت كرده است (کاویانی، 1364 و چنگنان، 2000). این موضوع اهمیت بی نظمی دمای سطح دریا را ثابت میكند، چرا كه مشخص شده است این مسئله جریان گرما و رطوبت را در سطح تماس اتمسفر و اقیانوس تحت تأثیر قرار میدهد. این تغییر در جریان گرما و رطوبت دارای الگوئی است كه به چرخه نوسان جنوبی النینو معروف است. واژه های النینو و لانینا دو حد این چرخه هستند و شرایط كاملاً متفاوتی را در نقاط مختلف زمین بوجود میآورند.
1-5- تعاریف انواع خشكسالی
خشکسالی مخربترین پدیده اقلیمی است که به سختی میتوان تغییرات زمانی و فضایی آن را به راحتی تعیین کرد. با توجه به تعاریف مختلف از خشکسالی و انواع آن، ارائه یک مدل پیش بینی به منظور ایجاد یک سیستم پایش و پیش بینی خشکسالی غیر ممکن است. به عنوان مثال خشکسالی هواشناسی که به عنوان اولین نشانه های خشکسالی شناخته می شود ممکن است در یک زمان بخصوص مورد توجه قرار گیرد اما تأثیرات آن در سایر منابع آب مانند دبی جریان (خشکسالی هیدرولوژیک) قابل مشاهده نباشد. از طرف دیگر کشاورزان یک منطقه با مشکل کمبود رطوبت خاک (خشکسالی کشاورزی) مواجه نباشند. اما پس از مدتی و عادی شدن وضعیت ریزشهای جوی، شاهد کاهش دبی جریان یا رطوبت خاک باشیم. شکل 1-1 متغیرهای هیدرولوژیکی یک منطقه که تحت تأثیر خشکسالی قرار میگیرند نشان میدهند. شکل 1-2 نیز تغییرات زمانی تأثیر خشکسالی بر متغیرهای هیدرولوژیک را نشان میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...