انتروکوکها کوکسیهای گرم مثبتی هستند که اگر چه به طور معمول فلور نرمال دستگاه گوارش انسان و حیوانات محسوب میشوند، ولی امروزه آنها به عنوان عامل مهم عفونتهای بیمارستانی مطرح هستند (1). این باکتری ها به علت کسب مقاومتهای چندگانه به انواع آنتی بیوتیکها، به عنوان یکی از مشکلات درمانی محسوب میشوند. از جمله مقاومتهایی که در انتروکوکها ایجاد شده است میتوان به مقاومت نسبت به دوزهای بالای آمینوگلیکوزیدها، بتالاکتامها و گلیگوپپتیدها اشاره کرد و از آنجائی که معمولاً ونکومایسین به عنوان آخرین راه حل درمانی برای سویههای مقاوم به چند دارو استفاده می شود (2)، بنابراین مقاومت به ونکومایسین در بین سویههای انتروکوکی دارای اهمیت به سزایی است، مقاومت به آمینو گلیکوزیدها نیز به دلیل شکست درمانی در سینرژی یک داروی موثر بر دیواره باکتری (مثل پنی سیلین) و آمینو گلیکوزیدها، مشکل دیگری را در درمان آنها ایجاد کرده است (3)، خصوصاً اینکه، این مقاومتها میتوانند توسط عناصر ژنتیکی مختلفی مثل ترانسپوزونها و پلاسمیدها بین گونه های انتروکوکی و حتی بین جنسهای باکتریایی منتقل شوند و در نتیجه طیف وسیعی از باکتری ها را درگیر کنند (4).
حضور ژنهای مقاومت برروی کروموزم باکتریایی و یا پلاسمیدی میتوانند مقاومت به چندین آنتیبیوتیک خانواده آمینوگلیکوزیدی را ایجاد کند. بنابراین تعیین فراوانی ژنهای مقاومت به آمینو گلیکوزیدها می تواند در انتخاب یک رژیم درمانی مناسب، موثر باشد (5).
انتروکوکها که سالیان متوالی، تنها به عنوان فلور غیربیماریزای دستگاه گوارش انسان و حیوانات محسوب میشدند، در طول دو دهه گذشته، به سبب نقش موثری که در ایجاد عفونتهای بیمارستانی داشته و استعداد ویژهای که در کسب مقاومتهای چندگانه نسبت به انواع آنتی بیوتیکهای مرسوم نشان داده اند، به شدت مورد توجه قرار گرفتهاند (6, 7).
از انواع مقاومتهایی که نسبت به آنتی بیوتیکهای مختلف در انتروکوکها مشاهده میگردد میتوان به مقاومت نسبت به دوزهای بالای آنتی بیوتیکهایی از خانوادههای بتالاکتامها ( (8)، گلیکوپپتیدها (9) و آمینوگلیکوزیدها (10) اشاره نمود.
درباره اهمیت مقاومت به دوزهای بالای آمینوگلیکوزیدها کافی است بدانیم درمان عفونتهای سیستمیک چون اندوکاردیتها (11)، باکتریمی (12)و مننژیت (13) تنها در حضور رژیمهای درمانی که حاصل ترکیب آنتیبیوتیکی با این گروه دارویی است، امکان پذیر میباشد. آمینو گلیکوزیدها به جهت مشاهده مقادیر روزافزون مقاومت به دوزهای بالای آنها و نقش موثری که عناصر ژنتیکی متحرک خارج کروموزمی همچون پلاسمیدها در گسترش این نوع از مقاومتها بر عهده دارند، از جایگاه ویژهای برخوردارند (14). امروزه، دستیابی و بکارگیری بهترین، مطمئن ترین و سریعترین روش به منظور تشخیص حضور این نوع مقاومت، تعیین مقادیر MIC[1] آنها و نیز یافتن علل انتشار و پراکندگی آنها و در آخر قضاوت پیرامون کارا بودن و یا عدم کارایی این خانواده آنتی بیوتیکی در رژیمهای دارویی، از مهمترین وظایف آزمایشگاههای مرجع، تشخیص طبی و بیمارستانها میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...